Kleur op de muur

Wendy Wens Blog
Kleur op de muur

Kleur op de muur - Wens InterieurontwerpEen kleur toepassen in je interieur kan lastig zijn. Het is vaak persoonlijk en welke kleur pas je dan toe op je muur? Er zijn bijvoorbeeld zoveel verschillende kleuren groen en blauw. En die grijs tint die je in die woonkamer zag bij jouw vrienden thuis, is op jouw muur in de woonkamer helemaal niet zo mooi. Of de kleur op het verfstaal, is in werkelijkheid toch wel anders wanneer je de verf op de muur aanbrengt. Hoe kan dat?

 

De juiste kleur op de muur toepassen, maar hoe?

Als interieurstylist en -ontwerper kijk ik ten eerste hoe de ruimte wordt gebruikt, hoe de natuurlijke lichtinval het huis binnen komt, hoe de lichtdoorlatendheid van de raambekleding is, waar de zon opkomt en weer onder gaat. Want het daglicht heeft een grote invloed op de kleur van de muur. Ik leg dit kort uit:

Licht vanuit het noorden

Ruimtes op het noorden krijgen bijna geen zonlicht. Hierdoor komt een koeler daglicht naar binnen die van zichzelf een blauwe gloed zal geven op de muur. Dit noem je ‘koel licht’. Voor een ruimte op het noorden zijn volle en donkere kleuren heel mooi, met warme ondertonen. Denk aan bruin en rood. Hierdoor zal de ruimte meer warmte krijgen. Maar ook pasteltinten zullen hier mooi zijn, als ze maar een warme ondertoon hebben. Dus meer romig of beige kleur. Tinten met grijs, groen of blauwe ondertoon zullen het koele licht op de muur meer gaan versterken.

 

Licht vanuit het oosten

Ruimtes op het oosten hebben ’s morgens warm licht of een warme gloed. Omdat de zon gedurende dag wegdraait, zal het daglicht koeler worden. Deze ruimtes komen mooi tot zijn recht met zachte en warme tinten op de muur, maar ook met wit (met een blauwe of een groene ondertoon), groen- en blauwtinten kunnen op de muur dan ook toegepast worden.

Licht vanuit het zuiden

De zon zal een groot gedeelte van de dag de ruimte binnen schijnen. Heerlijk! Er komt veel warm licht binnen. Hierdoor kunnen veel kleuren op de muren, dus ook de warme en koelere kleuren kunnen hier goed toegepast worden. Maar wil je graag felle kleuren zoals geel en oranje? Wees je dan bewust dat door het warme licht, de kleuren meer aanwezig kunnen zijn in de ruimte.

Licht vanuit het westen

’ S ochtends zal hier koeler licht naar binnen komen en in de loop van de dag zal dit warmer worden richting een oranje gloed. Lichte en warme tinten op de muur, zoals pastel en lichte natuurtinten zoals taupe en zandkleuren, zullen hier mooi tot uiting komen.

Weinig licht of een kleine ruimte?

Krijgt jouw woonruimte weinig daglicht binnen? Of is de woonruimte klein en wil je graag dat het ruimtelijk oogt? Ook hier zijn oplossingen voor. Kies dan voor pasteltinten en/of lichte tinten op de muur. Door de reflectie van de kleine hoeveelheid licht, zal de kamer groter ogen. Donkere kleuren zullen de ruimte kleiner laten lijken doordat het licht zal opnemen.

Kleur en materialen

Een ander belangrijk aspect, is dat de juiste kleur bepalen ook invloed heeft op de materialen van je meubels, vloeren, raambekleding, keuken etc. De combinatie van kleur en materiaal is dan ook erg belangrijk. Denk aan de structuur en textuur. De kleur kan hierdoor anders tot zijn recht komen. Kleur heeft dus een grote invloed op de uitstraling van het interieur. Daarnaast geeft hoogglans een ander effect dan matte verf. Met hoogglans wordt het effect sterker, meer aanwezig dan met matte verf.

Het mooiste van verf is, is dat door middel van een andere kleur op de muur, de ruimte een totaal andere uitstraling kan krijgen. Maar daarbij is het wel belangrijk dat je dan de juiste kleur neemt voor die ruimte en rekening houdt met de aanwezige materialen.

Even ‘proeven’ – het maken van een verfstaal

Als interieurstylist en -ontwerper kijk ik altijd hoe de ruimte uit moet gaan stralen. Wil de opdrachtgever bijvoorbeeld natuurtinten in het interieur voor meer rust en zachtheid? Dan zie je al snel dat niet iedere zand of beige kleur op de muur hetzelfde is. Met mijn deskundigheid kan ik zien hoe de kleur van de verf is opgebouwd. Hoe is de verzadiging van de kleur? Zit er meer zwart of wit in? Zit er meer geel of rood in? En hoe verhoudt dat zich met het daglicht op de desgewenst muur? Is het ochtend, middag of avond? Daarom adviseer ik ook altijd om een proefstaal te maken. Een proefstaal is een stuk papier met verf. Van de meeste verfmerken kan je proefpotjes kopen. Heel erg handig om geen onnodige tijd, geld en energie te verspillen. Hoe werkt een proefstaal of verfstaal:  Neem een stuk wit papier en verf daar de kleur op. Houdt dit vervolgens tegen de muur (of hang het op) en kijk op verschillende momenten van de dag. Bekijk dan wat het doet met de kleur op de muur. Houdt de verfstaal ook bij de vloer, raambekleding en meubels. Op deze manier krijg je een goed beeld hoe de kleur eruit ziet in jouw interieur.

Kom je er niet uit?

Kleur op de muur Wens Interieurontwerp Apeldoorn ZwolleIk kan mij goed in denken dat er ook een keuzestress kan zijn tussen welke kleur je nu op de muur moet kiezen. Vind je dit lastig en wil je graag hulp om echt zeker te zijn van de juiste kleur op de muur? Neem dan contact met mij op. Ik kijk graag met jou mee en samen maken wij de juiste keuze. Voor deze afspraak neem ik mijn verfstalen en kleurwaaiers mee om samen met jouw de juiste kleur op de muur uit te gaan kiezen. Dit doe ik in de desbetreffende ruimte zodat jij gelijk kan zien hoe de verfkleur op de muur eruit komt te zien. Scheelt jou veel proefpotjes bestellen en verfstalen maken!

Wil je meer van mij weten hoe ik werk als interieurstylist en -ontwerper? Volg mij dan op Instagram en Facebook. Ik deel hier regelmatig inspiratie en tips. Of neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Leuk om je te ontmoeten!

 

Wens Interieurontwerp Apeldoorn 

                                            Liefs Wen