Woonkamer inrichten doe je zo

Wendy Wens Blog
woonkamer inrichten(3)

De woonkamer is de ruimte waar de meeste mensen zich ontspannen, tijd doorbrengen met hun vrienden en familie. En waar je je eigen persoonlijkheid kan laten zien. Het inrichten van een woonkamer is een leuke, maar ook een lastige uitdaging. Of je nu een nieuwe woning hebt gekocht of je huidige woonkamer opnieuw wilt inrichten, er komt veel bij kijken. Je moet ook rekening houden met de verschillende keuzes die gemaakt moeten worden bij de diverse leveranciers. En dat kost tijd. Deze praktische blog helpt jou om jouw woonkamer te kunnen inrichten waar jij straks mooie herinneringen gaat maken!

Woonkamer inrichten Wens Interieurontwerp

Woonkamer inrichten? Eerst sfeer en stijl bepalen

Wanneer je een woonkamer wilt gaan inrichten, denk je eerst (samen) na over de sfeer en stijl die je graag wilt doorvoeren. Houd je van aardse tinten en ronden vormen, dan is de stijl Japandi misschien wat voor jou. Maar houd je meer van strakke lijnen, groen en wit tinten gecombineerd met natuurlijke materialen, dan is een Scandinavische stijl dat bij jou zal passen.

Ga op zoek naar sfeerbeelden van interieurs die jou aanspreken en maak er een mooie collage van. Wanneer je samen een woonkamer gaat inrichten, maak je beiden een moodboard. Hierop kun je goed zien waar raakvlakken liggen en waar niet.

 

Indeling

Daarna ga je naar de indeling kijken. Meet de woonkamer nauwkeurig op en maak een plattegrond op schaal. Vaste elementen zoals deuren, ramen, houtkachel, trap etc. teken je op schaal in. Vervolgens ga je een lijstje maken met jouw plan van wensen (of eisen). Welke functies moeten erin terug komen? Hoe ga jij de woonkamer gebruiken? Hoe ziet jouw dag eruit en hoe gebruik jij dan deze ruimte? Bij een woonkamer inrichten denk je goed hoe je de ruimte dus optimaal gaat gebruiken. Op schaal maak je schaalmeubels en ga je net zolang schuiven in de ruimte. Daarbij houd je rekening mee met het lichtinval en de loop- en zichtlijnen. Ook houd je rekening mee met de afstanden tussen de meubels. Niet dat de eettafel te dicht op bank komt te staan.

Woonkamer inrichten

Meubelplan woonkamer inrichten

Wanneer je de woonkamer wilt gaan inrichten met nieuwe meubels, houd je rekening met de grootte van de meubels die je ook in je schaaltekening hebt toegepast. Kies meubels die passen bij jouw sfeer en stijl. En de functie van de woonkamer. Neem je moodboard mee naar meubelzaken om bij de sfeer en stijl te blijven. Houd tijdens het inrichten rekening met het materiaal van de stof. Niet iedere materiaal is geschikt voor op het zuiden i.v.m. verkleuringen door de zon. Vraag van meubels zoveel mogelijk stalen op zodat je deze ook in je eigen woonkamer kan beoordelen, samen met de vloer, kleur op de wanden en de raambekleding.

Een comfortabele bank is vaak het middelpunt van de woonkamer. Voeg met het inrichten andere zitmeubelen toe, zoals een fauteuil om extra zitplaatsen te bieden. Denk ook aan functionele meubels zoals een salontafel, tv-meubel en opbergmogelijkheden. Voor opbergmogelijkheden is maatwerk vaak meer mogelijk dan je denkt.

Kleur- en materialenplan

Wens interieurontwerp (2)Een belangrijk basis element bij het inrichten van de woonkamer, is de vloer. Er zijn diverse soorten vloeren te krijgen zoals pvc, laminaat, houten vloeren, PU gietvloer, vloerbedekking etc. Kijk goed naar je moodboard. Welke type vloer past hierbij? Bij het inrichten van een woonkamer, is de vloer één van de grootste uitgaven, maar je wilt er ook minstens 15 jaar van kunnen genieten. Denk goed na welk type vloer bij jouw stijl en ook jouw manier van leven past.

Pak je moodboard er weer bij. Met kleuren die terugkomen op je moodboard, ga je een kleurenplan samenstellen om je woonkamer verder te kunnen inrichten. Je kiest zes mooiste kleuren uit en die breng je vervolgens terug naar maximaal vier. Drie van de vier kleuren worden de basiskleuren en één kleur wordt een accent kleur. Neutrale kleuren zoals wit, beige of grijs kunnen een rustige basis vormen, terwijl gedurfde kleuren zoals blauw, geel of paars een levendige uitstraling kunnen geven. Vervolgens ga je verf stalen verzamelen en houd je op alle momenten van de dag en bij verschillende weersomstandigheden, de verfstalen tegen de muur. Je moet namelijk rekening houden met het lichtinval. Lichtinval vanaf het zuiden krijgt warm licht naar binnen en licht vanuit het noorden komt koud licht. Dit heeft invloed op de kleur die je uit hebt gekozen. Lees hier meer over mijn blog "Kleur op de muur".

 

Woonkamer inrichtenDaarna ga je de materialen voor de raambekleding uitzoeken. Raamdecoratie geeft extra sfeer in een woonkamer, dus een belangrijk onderdeel tijdens het inrichten. Ook hierin moet je rekening houden met het materiaal van de stof. Ook het type gordijn kan invloed geven op de sfeer en stijlbeleving. Denk hier goed over na, waar dient de raambekleding zich voor en welk effect wil je bereiken?

Wil je meer warmte en comfort uitstralen in de woonkamer en de meubels met elkaar laten verbinden? Dan kan een vloerkleed tijdens het inrichten hierbij helpen. Er zijn diverse soorten vloerkleden te koop, let ook hier weer op het materiaal en de sfeer en stijl die je op moodboard hebt staan. Heb je (kleine) kinderen? Dan is een vloerkleed dat goed vuil afstoot heel fijn. Een wollen vloerkleed kan hiervoor een goede optie zijn.

Verlichting

Tijdens het inrichten van de woonkamer wordt verlichting vaak vergeten. Heb je de mogelijkheid om de stopcontacten en lichtpunten te bepalen? Doe dit zo snel mogelijk zodat de installateur nog de ruimte heeft om de gewenste lichtpunten te kunnen realiseren. Bij nieuwbouw woningen of verbouw wordt dit aan het begin van het proces al bepaald voordat je gaat starten met inrichten van je woonkamer.

Verlichting is essentieel om de juiste sfeer te creëren tijdens het inrichten van de woonkamer. Combineer tijdens het inrichten met verschillende soorten verlichting, zoals spotjes, vloerlampen, wandlampen en tafellampen om een goede balans te vormen tussen algemeen, functioneel en sfeerverlichting. Met gebruik van dimmers kun je lichtintensiteit aanpassen. Denk ook aan het type lichtbron met een goede CRI- en kelvinwaarde. Hoe hoger de kelvin, hoe meer 'blauw' of koel licht je krijgt. Dit heeft invloed op de sfeer die je wilt creëren in de ruimte. Wat ook belangrijk is dat je let op de armaturen. Hoe is vormgeving, de kleur en van welk materiaal? Voor een rustig geheel, let dan op deze drie punten.

Afstylen

Wens interieurontwerp Woonkamer inrichten(1)Het inrichten van de woonkamer is bijna klaar. Met afstylen ga je de puntjes op de welbekende 'i' zetten. Het kan zijn dat je persoonlijke accessoires of decoraties graag terug wilt laten komen. Geef ze tijdens het inrichten een mooie plek in je woonkamer. Denk daarbij in een mooie vakkenkast of een vitrinekastje aan de muur.

In deze fase van het inrichten van je woonkamer, kun je ook gebruik gaan maken van de gekozen accentkleur. Deze laat je terugkomen in de accessoires. Bijvoorbeeld in de kussens op de bank, in de kandelaar of in een vaas. Maar ga niet alles in dezelfde kleur doen. Wissel het af met paar andere basis kleuren die je hebt gebruikt en met verschillende materialen zoals linnen, hout, wol, glas en/of steen. Hierdoor wordt de inrichting niet saai. Wil je weten hoe je een vensterbank moet decoreren? Lees dan mijn blog "Vensterbank decoreren".

Het inrichten van de woonkamer is een creatief proces. Tijdens het inrichten houd je steeds jouw stijl en sfeer voor ogen. Het moodboard is de rode draad voor jouw inrichting. Het is ook een intensief proces. Het zoeken naar de juiste meubels, gordijnen, een lichtplan maken etc. Mocht je twijfelen bij het inrichten van je woonkamer? Ik kijk graag met jou mee. Samen kunnen wij die eenheid, warmte, rust en sfeer geven waar jij van houdt. Heb je een vraag over het inrichten van jouw woonkamer of wil je meer informatie? Neem dan contact mij op!

 

Wens Interieurontwerp Apeldoorn

 

 

 

 

 

                                     Liefs Wen